Miten kaikki sai alkunsa

Kiinnostus vuohien pitoon syntyi kun mietimme pihassamme olevalle yli sata vuotta vanhalle kivinavetalle käyttöä. Elinalla oli osaamista vuohenmaitotuotteiden valmistukseen, hän oli aikoinaan ollut töissä vuohenmaitojuustolassa. Vuohien kasvatuksen aloitimme 2015 kahdella vuohella, nimeltään Ruusu ja Reilu, jotka ostimme Saloniemen Juustolan Riitalta. Tällä hetkellä vuohia on neljätoista, vuohien määrä on tarkoitus kasvattaa vähintään kahteenkymmeneen. Vuohet syövät lähipelloilta tehtyä heinää sekä lähitilan kauraa. Talvisin pidämme vuohet navetassa, kesäisin pihatossa josta on vapaa pääsy laitumelle. Vuonna 2016 kun saimme ensimmäiset omat kilit, eli alkoi myös maidon tuotanto, Elina aloitti vuohenmaitotuotteiden valmistuksen tuorejuustolla, leipäjuustolla ja makeisilla. Tuotevalikoima laajeni pikku hiljaa myös rahkan ja salaattijuuston valmistukseen. Kevätkesällä 2018 Elina alkoi kokopäivätoimisesti valmistamaan vuohenmaitotuotteita myyntiin, Porin torille ja rekoon. Koska perheessämme on yksi keliaakikko, myyntiin tuli luontevasti myös itse valmistettuja gluteenittomia leivonnaisia.

Jäätelön valmistuksen alku

Kesän 2018 helteistä nauttiessamme tuli mieleemme jäätelön valmistus vuohenmaidosta. Selvisi ettei vuohenmaitojäätelöä ole juurikaan Suomessa saatavilla. Kiinnostuimme asiasta ja innostuimme selvittämään sen valmistusprosesseja sekä mahdollisuuksia siihen. Sparrausta ja apua projektin eteenpäin viemiseen saimme paikallisilta jäätelöalanyrittäjiltä, Jäätelöbaari Vohvelin pitäjiltä. Päätimme itse ryhtyä kokeilemaan valmistusta ja kehittämään makuja. Investoimme talven 2018-2019 aikana uuteen ammattikäyttöön tarkoitettuun jäätelökoneeseen. 2019 kesän aikana jäätelö menikin hyvin kaupaksi. Tästä johtuen ostimmekin toisen jäätelökoneen helmikuussa 2020 jotta pystymme vastaamaan tulevan kesän kysyntään.